Dag 2 - Troyes
Normaal gezien begint het plukseizoen in september,
perfecte timing dus. Maar de zon heeft tijdens de lange en warme zomer ervoor gezorgd dat de druiven eind augustus
al voldoende gerijpt zijn en dus al
vroeger klaar zijn voor de pluk. Dat betekent dat ons bezoek samenvalt met het
laatste van het plukseizoen. Heel sporadisch zien we nog een handvol plukkers
onder een stralende zon hun werk doen : rijtje per rijtje, rank per rank, tros
per tros worden de druiven met veel omzichtigheid geplukt. Het
zijn echt de laatste ranken, de laatste velden. Plukkers komen van
heinde en verre: vooral Oost-Europeanen maar ook Roma-zigeuners. De pluk is
zeer arbeidsintensief. De druiven worden tros per tros geplukt en voorzichtig
in een bak gelegd. De druiven mogen zo min mogelijk beschadigd worden want de
pinot noir en de pinot meunier hebben een blauwe schil maar wel wit sap. De
schil mag absoluut het witte sap niet kleuren. Daarom worden de gevulde bakken
onmiddellijk naar het pershuis gebracht, waar het bekomen witte sap in grote
vaten gaat voor een eerste gisting. Dit
fermenteren duurt ongeveer één maand op basis van het aanwezige gas en suiker.
1,5 uur ten zuiden van Epernay ligt de stad Troyes. Als
je de plattegrond van de stad bekijkt,
is het duidelijk dat die voorbestemd was
om een champagnestad te worden. De vorm van de stad heeft namelijk veel weg van
een champagnestop.
Toch lijkt het bij aankomst alsof we vanuit Reims meer
naar het noordoosten zijn gereden dan naar het zuiden. De vele vakwerkhuizen in
de stad doen ons eerder aan de Elzas denken. Het lijkt wel of bij de bouw van sommige
van deze huizen de werklui te veel champagne hadden gedronken want ze staan
schots en scheef. Sommige straatjes en steegjes zijn echter zo smal dat de
huizen elkaar zouden stutten moesten ze omvallen.
Het is een heerlijke dag voor een stadwandeling. Die
beginnen we op de place Alexandre-Israël waar zich het stadhuis bevindt. Op de gevel staat het motto van de Franse
revolutie, niet zo bijzonder, ware het niet dat dit het enige motto is in
Frankrijk dat nog in zijn geheel wordt meegegeven : Vrijheid, gelijkheid,
broederschap of de dood. Die laatste drie woorden, zijn in de loop der tijd
weggevallen als zijnde iets te drastisch 😀.
Van de 4de tot de 10de eeuw werd de
stad bestuurd door de bisschoppen. Aan kerken geen gebrek in Troyes. Paus Urbanus IV was uit Troyes afkomstig. In zijn opdracht werd tussen 1262 en 1286 de
basiliek St. Urbain gebouwd, één van de mooiste gotische gebouwen in de champagnestreek.
Eén van de bijzondere kenmerken zijn de vele glas-in-loodramen, waardoor de
kerk bijzonder licht is en de muren enkel dienst doen als een stenen geraamte.
Maar liefst 400 jaar werd er gewerkt aan de Kathedraal van Saint-Pierre et Saint-Paul. En
nog is zij niet af 😉.
Enkel de linkse toren van maar liefst 66 m hoog werd voltooid. Zelfs zonder de
rechtse toren heeft de kathedraal indrukwekkende afmetingen en door de
verschillende bouwstijlen is het eindresultaat een fraai exemplaar. Tijdens de
Franse revolutie werd de kathedraal zwaar beschadigd waarbij alle
beeldhouwwerken werden vernietigd.
Vandaag laten we de grote champagnehuizen links liggen en
brengen we een bezoek aan een zogenaamde ‘champagneboer’, het familiebedrijf Vadin Plateau in Epernay.
Hier krijgen we wat meer technische uitleg over het maken van de eigenlijke
champagne.
Na de gisting in de grote, roestvrij stalen vaten, mag de
wijn nog even rusten. In het voorjaar volgend op de oogst, wordt de wijn op
flessen getrokken. Om de kwaliteit en de smaak constant te houden, wordt er eerst een mengsel gemaakt van de
huidige oogst, aangevuld met de reservewijnen van verschillende eerdere jaren. Dit is uiteraard het werk voor
specialisten. Als het perfecte mengsel gevonden is, wordt dit gebotteld. De fles wordt afgesloten
met een plastieken dop. In deze flessen gebeurt de tweede gisting door
toevoeging van suiker en gist. Dit laatste zorgt voor bezinksel dat via een
ingenieus systeem, uitgevonden door de weduwe van Mr. Clicquot (jawel de illustere Veuve Clicquot), waarbij flessen een slagje gedraaid worden en
steeds schuiner geplaatst worden zodat dit bezinksel naar de hals van de fles zakt en dit bij het
verwijderen van de voorlopige plastieken dop gemakkelijk vrijkomt.
Sporadisch wordt er van een oogst met uitzonderlijke
kwaliteit, zoals dat met de oogst van dit jaar het geval zal zijn, een
zogenaamde millésime gemaakt, waarbij enkel de druiven van dat jaar gebruikt worden.
Bij het produceren van champagne staat één motto voorop :
kwaliteit boven kwantiteit. En uiteraard
kunnen we ook dit bezoek niet afsluiten zonder te proeven.
Want uiteindelijk is het aan ons, de consument, om over
de kwaliteit te oordelen. Wat is goede champagne? De champagne die je zelf
lekker vindt uiteraard.
Reacties
Een reactie posten