Dag 7 – Oversteek van de Noordpoolcirkel
Brrr… het is koud vanmorgen
als de wekker om 5u15 gaat. We voelen
toch al sinds gisteren dat het kouder wordt, voornamelijk vanwege door de
noordelijke ijselijke wind. Zelfs gisteren in Trondheim waren de temperaturen
aangenaam maar zodra de wind opstak, kon je een truitje gebruiken. Die wind die
steeds harder waait, tot wel 6 Beaufort, zorgt er ook voor dat ik, sinds we
Trondheim verlaten hebben, Touristil slik als snoepjes. Voor onze reis naar
Honningsvag moeten we zo’n 700 zeemijlen overbruggen en dat moet tegen een
redelijke hoge snelheid. Die snelheid in combinatie met de noordwesterwind
zorgt voor een deining van 4 meter op het schip. Niks voor mij die duidelijk
geen zeebenen heeft. We moeten dan ook voorzichtig zijn als we de dekken of ons
balkon opgaan. Eddy durft de koude en wind trotseren om vanop het balkon naar
datgene te kijken waarvoor we zo vroeg zijn opgestaan : de oversteek van de noordpoolcirkel. Ik kijk
toe vanachter het raam, camera in de aanslag. Om 5u27 is het zover, we bereiken
66°33’46”NB, de denkbeeldige lijn wordt overschreden, we zijn officieel in het
hoge noorden, in het land van de middernachtzon, in noordpoolcirkelgebied.
Laten we daar dan nog maar
even verder een uiltje op knappen. Tegen 8u30 staan we op en ontbijten we. Zoals altijd op zeedagen is het enorm druk in de restaurants. We
vinden snel een plaatsje, slaan het ontbijt achter de kiezen want om 10u geeft
onze locatiegids Ian een presentatie over de Vikings. De Vikings blijken iets
gecompliceerder te zijn dan de rovende verkrachters waar wij hen voor verslijten. Het
waren ook handelaars, ontdekkingsreizigers, kolonisators (van Canada tot
Rusland en hele delen van Europa). Ze werden vereerd voor hun zeemanschap, gevreesd
voor hun dapperheid als krijgers. Maar ze zijn vooral legendarisch voor hun
zonden.
Om 11u staat er een Holland
America Line traditie op het programma : ter ere van de overschrijding
van de Noordpoolcirkel, mogen de dapperen onder de passagiers een ijsbeer duik
nemen in het buitenzwembad van de Sea View pool. Ongelooflijk dat meer dan twintig ijsberen dit
aandurven. Ik bevries al gewoon om er naar te staan kijken. Al lijkt het me wel
dat het water in het zwembad warmer is dan de buitentemperatuur. Gelukkig
krijgen we van HAL een kopje oer Hollandse snert aangeboden om ons warm te
houden.
Dit zwembad is één van de drie
zwembaden aan boord. Naast elk zwembad
zijn er ook jacuzzi’s voorzien. Bij elk
zwembad horen ligbedden met handdoeken.
Er is vanalles te doen aan
boord, handig op een zeedag als vandaag. De gokkers kunnen hun
hartje ophalen in het casino waar er ook regelmatig pokertornooien worden
gespeeld. Er zijn winkels, een spa, verschillende bars, enz.
Om 11u30 haast ik mij naar de
digital workshop voor een introductie over Windows 10.
Dan is het tijd voor de lunch.
Na de lunch bevind ik mij
terug op het tweede dek om films te leren maken met Windows.
De verdere namiddag doen we
het kalm aan op de voor mij toch woeste zee. We varen zo’n 50 km voor de kust
van Noorwegen. Schrik voor ijsbergen moeten we hier niet hebben. Door de
stroming hier, dankzij de invloed van de Golfstroom die relatief
warm water uit de Golf van Mexico naar de Noorse kust brengt, wordt het water
niet echt koud en vormen er zich dus ook geen ijsbergen. De laatste keer dat
dat gebeurde was in de jaren 1880.
Vanavond is het gala-avond en
mogen we ons wat op dirken. Gelukkig zijn de tijden voorbij dat de mannen in
smoking moeten zijn en de vrouwen in lange jurken. Een hemd en das volstaan
voor de heren en een mooi kleedje of broek voor de dames is ook ok.
Vanavond dineren we niet in
het gewone à la carte restaurant, maar in het specialiteiten restaurant Pinnacle
Grill. Er zijn nog meer van die restaurants aan boord : een Italiaans, een
Aziatisch, een Frans. Daarnaast zijn er nog de gewone eethoekjes zoals de
Dive-In waar hamburgers worden geserveerd en het al uitgeteste NY Deli and
Pizza.
Vanavond wordt het dus de
Pinnacle Grill om onze huwelijksverjaardag van morgen te vieren. Om te dineren in
de specialiteiten restaurants, moet er
normaal gezien extra betaald worden, maar Pia heeft voor ons een deal kunnen bedingen
waarbij een dinertje inbegrepen is J.
Onze avond starten we met een aperitiefje in de Bilboard on Board. Daarna
gaan we naar het restaurant waar we een exquis menuutje eten. We kiezen beiden voor de kreeften bisque gevolgd door Alaskan king crab leggs voor mij en een
fantastisch stukje filet mignon voor Eddy. Als dessert neem ik de baked Alaska
om in het Alaska thema te blijven, Eddy neemt de chocolade vulkaan. Het eten is overheerlijk. We keren terug naar onze kamer. Door de niet ondergaande
zon, verdwijnt elke tijdsreferentie. Het is al veel later dan je denkt. Je
voelt je wel moe, maar aan slapen denk je niet, want het is nog licht. Gelukkig hebben we verduisterende gordijnen
zodat het goed donker in de hut wordt om
te slapen. Dat gaan we toch proberen.
Want morgen is het zover … het hoogtepunt of was het het hoogste punt?
Reacties
Een reactie posten