Dag 6 – Authentiek Sicilië
We verlaten vandaag Palermo en zetten koers terug naar de oostkust van het eiland. Na een dik uur
komen we toe in Cefalu, een schilderachtig vissersdorp waar het goed vertoeven
is. We vertrekken met een blauwe lucht, maar zodra we Cefalu binnen rijden
komen de eerste wolken alweer opzetten. Het zijn er witte in elk geval, niets
dreigends dus.
Cefalu is na
Taormina het drukst bezochte vakantieoord van Sicilië. De unieke locatie tegen
een steile rots, de prachtige dom en het zandstrand vormen belangrijke troeven.
We maken een
korte wandeling door de stad, beginnend aan de middeleeuwse wasplaats die
onlangs werd gerestaureerd. Tot voor enkele jaren werden hier nog daadwerkelijk kleren
gewassen.
We bezoeken de
Porta Marina, één van de vier poorten die in de stadsmuur werden aangebracht en
waarlangs men vroeger de stad moest binnengaan. We krijgen ook een zicht op de
pittoreske visserswijk, waar oude huisjes langs het water staan. De smalle middeleeuwse geplaveide straatjes
doen gezellig aan. Het is Italië vanuit de film. Italiaanse mama’s staan op hun
terras luidkeels te praten met vrouwen in de straat. Mama mia…
Tot slot
brengen we een bezoek aan de kathedraal, alweer een meesterwerk van de Normandische bouwstijl. De kathedraal werd gebouwd in opdracht van Roger II en domineert de skyline van Cefalu met nog een paar voorbeelden van
prachtige mozaïeken in het koor.
We sluiten ons bezoek af op een terrasje op het plein voor de kathedraal.
We vervolgen
onze weg naar het oosten en moeten algauw over de Monti Nebrodi die deel
uitmaakt van de Siciliaanse Apennijnen. We rijden tot zo’n 1.200 m hoogte. De vegetatie
is afwisselend. Kastanje-, eiken-, mispel-
en hazelnootbomen wisselen elkaar af. Wist je trouwens dat het grootste deel van de hazelnotenproductie van Sicilië wordt opgekocht door Ferero en verwerkt wordt
in hun Nutella? De volgende keer dat ik een boke met choco eet, zal ik aan
Sicilië denken…
Maar ook
dieren worden hier biologisch gekweekt : koeien, schapen, geiten,…. Zelfs de
occasionele lama komen we tegen 😀.
Even verder
krijgen we de Etna weer in het vizier. Maar het weer boven de Apennijnen is
sterk verslechterd en donkere wolken vergezellen ons. Een spatje regen valt
eruit en ook de Etna is deze keer in wolken gehuld. Ik begin al te vrezen voor
volgende week. Het regent al dagen hier aan de oostkust en ook op de Etna.
Gelukkig hebben wij het op onze rondreis toch al een paar dagen iets beter
gehad.
Bij onze
volgende stopplaats voor vandaag, Randazzo, krijgen we de kans om wat lekkers te
proeven. Een paar Siciliaanse
specialiteiten worden ons voorgeschoteld : gerookte ricottakaas, pecorino,
parmeggiano, salami, pesto van de pistachenoot gemaakt, Etna-wijn,
marsala, enz.
Randazzo is
vooral bekend om zijn kathedraal die uit basalt (de hardste lavasteen) werd
opgetrokken. Om de zwarte steen te contrasteren, werd er ook gebruik gemaakt
van een witte steen rond ramen en deuren , wat toch een mooi effect geeft.
Als we de
kathedraal verlaten gaan de hemelsluizen nog maar eens een keertje open.
Na de drukte
van Palermo, was Cefalu ondanks zijn populariteit vandaag een verademing. Het
echte Italië, het echte Sicilië. Kwetterende Italiaanse mama’s in de straten,
gezellige terrasjes in de schaduw van de kathedraal, romantische
vissershuisjes. Bovendien heeft Randazzo het beste van Sicilië op culinair
gebied. Mama mia inderdaad.
Reacties
Een reactie posten