Dag 6 – Authentiek Sicilië

We verlaten vandaag Palermo en zetten koers terug naar de oostkust van het eiland. Na een dik uur komen we toe in Cefalu, een schilderachtig vissersdorp waar het goed vertoeven is. We vertrekken met een blauwe lucht, maar zodra we Cefalu binnen rijden komen de eerste wolken alweer opzetten. Het zijn er witte in elk geval, niets dreigends dus.
Cefalu is na Taormina het drukst bezochte vakantieoord van Sicilië. De unieke locatie tegen een steile rots, de prachtige dom en het zandstrand vormen belangrijke troeven.


We maken een korte wandeling door de stad, beginnend aan de middeleeuwse wasplaats die onlangs werd gerestaureerd. Tot voor enkele jaren werden hier nog daadwerkelijk kleren gewassen.
We bezoeken de Porta Marina, één van de vier poorten die in de stadsmuur werden aangebracht en waarlangs men vroeger de stad moest binnengaan. We krijgen ook een zicht op de pittoreske visserswijk, waar oude huisjes langs het water staan. De smalle middeleeuwse geplaveide straatjes doen gezellig aan. Het is Italië vanuit de film. Italiaanse mama’s staan op hun terras luidkeels te praten met vrouwen in de straat. Mama mia…


Tot slot brengen we een bezoek aan de kathedraal, alweer een meesterwerk van de Normandische bouwstijl. De kathedraal werd gebouwd in opdracht van Roger II en domineert de skyline van Cefalu met nog een paar voorbeelden van prachtige mozaïeken in het koor.


We sluiten ons bezoek af op een terrasje op het plein voor de kathedraal.
We vervolgen onze weg naar het oosten en moeten algauw over de Monti Nebrodi die deel uitmaakt van de Siciliaanse Apennijnen. We rijden tot zo’n 1.200 m hoogte. De vegetatie is afwisselend. Kastanje-, eiken-, mispel-  en hazelnootbomen wisselen elkaar af.  Wist je trouwens dat het grootste deel van de hazelnotenproductie van Sicilië  wordt opgekocht door Ferero en verwerkt wordt in hun Nutella? De volgende keer dat ik een boke met choco eet, zal ik aan Sicilië denken…
Maar ook dieren worden hier biologisch gekweekt : koeien, schapen, geiten,…. Zelfs de occasionele lama komen we tegen 😀.
Even verder krijgen we de Etna weer in het vizier. Maar het weer boven de Apennijnen is sterk verslechterd en donkere wolken vergezellen ons. Een spatje regen valt eruit en ook de Etna is deze keer in wolken gehuld. Ik begin al te vrezen voor volgende week. Het regent al dagen hier aan de oostkust en ook op de Etna. Gelukkig hebben wij het op onze rondreis toch al een paar dagen iets beter gehad.
Bij onze volgende stopplaats voor vandaag, Randazzo, krijgen we de kans om wat lekkers te proeven.  Een paar Siciliaanse specialiteiten worden ons voorgeschoteld : gerookte ricottakaas, pecorino, parmeggiano, salami, pesto van de pistachenoot gemaakt, Etna-wijn, marsala,  enz.
Randazzo is vooral bekend om zijn kathedraal die uit basalt (de hardste lavasteen) werd opgetrokken. Om de zwarte steen te contrasteren, werd er ook gebruik gemaakt van een witte steen rond ramen en deuren , wat toch een mooi effect geeft.


Als we de kathedraal verlaten gaan de hemelsluizen nog maar eens een keertje open.
Na de drukte van Palermo, was Cefalu ondanks zijn populariteit vandaag een verademing. Het echte Italië, het echte Sicilië. Kwetterende Italiaanse mama’s in de straten, gezellige terrasjes in de schaduw van de kathedraal, romantische vissershuisjes. Bovendien heeft Randazzo het beste van Sicilië op culinair gebied. Mama mia inderdaad.

Reacties