Dag 8 – Shifting sands

Shifting sands … zand in beweging, Qatar … een woestijnland in beweging.
En dat is ook nodig, vooral op langere termijn. De voorspoed van het land is vooral gebaseerd op de olie- en gaswinning die het tot het rijkste land ter wereld maakt omdat het land het hoogste inkomen per capita wereldwijd heeft. Met miljarden aan inkomsten en slechts 300.000 geboren en getogen Qatarezen is die rekensom natuurlijk snel gemaakt. Het geeft hen ongelimiteerde mogelijkheden, om het land op de wereldkaart te zetten. Onbeperkte inkomsten die zorgen voor het mooiste van het mooiste, het beste van het beste, én vooral geen financiële zorgen. Elke Qatarees wordt geboren in een gouden mandje, een mandje waar voor hen gezorgd wordt. Zij betalen geen belastingen, krijgen grond ter beschikking en moeten niet betalen voor nutsvoorzieningen. Het loon dat een werkende Qatarees ontvangt, gaat rechtstreeks naar de maag of naar mooie kledij of andere leuke dingen in het leven. Elke Qatarees is dan ook welgesteld.
Maar ook aan alle mooie liedjes komt een einde. Dat einde is nog niet voor meteen en zeker niet voor onze generatie, want de olie- en gasreserves worden voorlopig geschat op zo’n zestig jaar. Zestig jaar is iets minder dan een mensenleven, en hoewel olie en gas pas vanaf 1970 echt gecommercialiseerd en opgepompt werden, is de voorraad toch al half geslonken. Voorbereid zijn op de toekomst is het slimste dat een land kan doen. En die tijd is nu. Qatar lijkt daarbij een duidelijke kaart te trekken. Het land kent een enorme bouwwoede, waarin het Dubai en Abu Dhabi naar de kroon lijkt te steken. Ook hier in Qatar worden enorme constructies ontworpen en opgericht die de grenzen van het menselijke kunnen aftasten.  
Met die ongelooflijke bouwwerken probeert de staat expats aan te trekken en vooral de rijken der aarde te bewegen hier een tweede stulpje aan te kopen. Maar men zet vooral in op het toerisme met hotels van de chiqueste ketens ter wereld die wij, gewone sterveling, onder luxe verstaan, degraderen naar ‘iets gewoontjes’.  Hier wordt een nieuwe betekenis gegeven aan het woord ‘super de luxe’.  Toch is Qatar niet alleen een bestemming voor de rijke medemens of voor de meerwaardezoeker. Voor al wie uitgekeken is op de hoogbouw van Dubai en een beetje op zoek is naar een combinatie van Dubai en het groenere en relaxtere Abu Dhabi en vooral zoekt naar een stad en/of land gebouwd op een meer ecologische voet, is Qatar een uitstekend alternatief. Je hoeft echt niet tot de allerrijksten te horen om naar Qatar te reizen. Immers het toerisme staat hier nog in zijn kinderschoenen en luxe hotels zijn goed betaalbaar. En behalve je te vergapen aan je chique hotelkamer of genieten van een cocktail aan het zwembad, heb je meer dan tijd genoeg om de luxe van Doha en prachtige natuur van het land ontdekken.
Bovendien geniet het land door zijn geografische ligging ook van mooi weer het jaar door. De zomers zijn misschien niet geschikt wegens de extreem hoge temperaturen en luchtvochtigheid, maar als bestemming in de winter of de tussenseizoenen, is het ideaal. En aangezien Doha op zo’n zes uurtjes vliegen van ons ligt, kan het serieus te overwegen zijn als alternatief voor de overwinteraars in Spanje, voor liefhebbers van de Canarische eilanden of fans van de naburige Verenigde Arabische Emiraten. Behalve het uitzonderlijke Doha heeft het land ook prachtige natuur te bieden dankzij zijn ligging tussen de Arabische Golf en de woestijn, denk maar aan die unieke inlandse zee.
Door te investeren in vastgoed en toerisme probeert Qatar zich te richten op de toekomst en die toekomst ziet er een pareltje uit…
 

Reacties