Dag 3 - Rabbat – De keizerstad die nog steeds hoofdstad is

Casablanca mag dan wel de commerciële hoofdstad van Marokko zijn, de eer van administratieve, bestuurlijke en politieke hoofdstad is weggelegd voor Rabat. Het eerste wat opvalt, is de rust die het uitstraalt t.o.v. van grote broer Casablanca. Dat het ook slechts een kwart van de inwoners telt, zit hier misschien voor iets tussen. Bovendien zorgen brede lanen, moderne en verzorgde gebouwen en groen, waaronder veel palmbomen, voor een oase van rust.
Rabat is één van de zogenaamde keizersteden, steden die ooit tijdens de rijke geschiedenis van Marokko door één van de heersende dynastieën tot hoofdstad werden benoemd. Rabat werd tijdens de Almohaden-overheersing als hoofdstad gesticht.
Alhoewel koning Mohammed VI in alle belangrijke steden van het land een paleis heeft, verblijft hij hoofdzakelijk hier in Rabat. Dat komt omdat hij als voorzitter van de ministerraad zeer actief is in het dagelijkse bestuur van het land en ook alle wetten moet ondertekenen.
Aan de witte handschoenen van de politieagenten op straat te zien, is de koning op pad. Voorlopig geen spoor echter van een koninklijke kolonne, ook niet aan dé attractie van Rabat : de Hassantoren met het aansluitende Mausoleum van Mohammed V.


De Hassantoren is zonder twijfel het symbool van de stad. Met zijn imposante gestalte en al meer dan 800 jaar gelegen op een heuvel, waakt hij als het ware over Rabat. En dan te bedenken dat de toren nooit afgewerkt is geraakt. De toren is eigenlijk de onvoltooide minaret van de grote Hassan Moskee. Sultan El-Mansour gaf in de 12de eeuw opdracht tot de bouw van het immense complex met megalomane afmetingen dat Rabat zonder twijfel als hoofdstad op de kaart zou zetten en de Grote Moskee van Cordoba, de voormalige hoofdstad van het Westelijk Islamitische rijk, naar de kroon zou steken. De moskee raakte echter tijdens het leven van El-Mansour nooit af en werd in 1755 bij een aardbeving verwoest. Enkel de minaret bleef overeind. ook zuilen van de gebedsruimte staan nog gedeeltelijk overeind en geven een goed idee van de gigantische afmetingen. Terwijl we bewonderend kijken en ons de afgewerkte moskee proberen voor  ogen te toveren, roept de muezzin op tot het gebed, de zogenaamde azan. Op deze plaats lijkt dat  sacraler dan ooit. Zo valt meteen ook de grootte van de toren op. Met een grondoppervlak van maar liefst 16 x 16 meter en een (onafgewerkte) hoogte van maar liefst van 44 meter, zou dit het immense sluitstuk zijn geweest van wat ooit de grootste moskee van het westen moest worden. Wat overblijft is een even indrukwekkende ruïne. Maar de toren heeft ook een historische waarde als de plek waar Mohammed V voorging in het eerste vrijdaggebed na het uitroepen van de onafhankelijkheid.


Naast de restanten van het moskee-complex, ligt het mausoleum van Mohammed V. Dit werd gebouwd in opdracht van Hassan II ter herinnering aan zijn vader en tevens de vader van de Marokkaanse onafhankelijkheid. Het mausoleum werd opgetrokken in Italiaanse marmer en gebouwd op een platform. Het mausoleum wordt omringd door een rondgang afgewerkt met Moorse bogen. Een erewachter in een zeer typisch Arabisch uniform, nu in het rood voor de wintermaanden, staat aan elke toegangsdeur die met smeedwerk werd ingelegd. Grote kandelabers in brons zorgen voor een ingetogen sfeer rond het mausoleum.


In het mausoleum zelf is de aankleding nog indrukwekkender. De twaalfzijdige koepel is gemaakt uit mahoniehout, afgewerkt met glas-in-lood ramen gemaakt in Frankrijk en wat lijkt op gouden sterren zodat de koepel eerder op een gekleurde hemel lijkt. De muren zijn versierd met het unieke Moorse ‘zellij’ tegelwerk. Mohammed V vond zijn laatste rustplaats in een sarcofaag vervaardigd uit één blok marmer en geplaatst op een granieten vloer. Naast Mohammed V werden ook twee van zijn zonen bijgezet : Abdallah in 1983 en uiteindelijk ook koning Hassan II in 1999.


Rabbat is duidelijk de belangrijkste stad van het land en doet zijn functie als politieke hoofdstad en als keizerstad alle eer aan.

Reacties