Dag 10 – Marrakesh – De tuin van Jacques Majorelle

Yves Saint Laurent was zonder twijfel één van de belangrijkste ontwerpers van de vorige eeuw. Hij slaagde er als geen ander in  vrouwen zich goed te laten voelen in zijn ontwerpen en ze er op en top elegant te laten uitzien.
YSL begon zijn illustere carrière bij dat ander mode-icoon,  Christian Dior. Die zag al snel het potentieel van zijn poulain en koos hem uit om zijn bedrijf te leiden ingeval van zijn overlijden. Noodlottig genoeg was dat al snel het geval door de vroegtijdige dood van Christian Dior op amper 52-jarige leeftijd aan een zware hartaanval. YSL behaalde al meteen succes met zijn eerste collectie bestaande uit de zogenaamde ‘trapezejurk’. In 1959 vroeg Farah Diba hem  haar jurk te ontwerpen voor haar huwelijk met de Sjah van Iran. Maar de rijzende ster viel al snel van zijn voetstuk bij zijn tweede collectie die slecht onthaald werd. Door de oorlog in Algerije moest YSL onder de wapens waarvan Huis Dior al snel gebruikt maakte om hem te ontslaan. De stress van de oorlog én van zijn ontslag bezorgden hem mentale problemen. Na een herstelperiode startte hij met zijn partner Pierre Bergé een eigen modehuis, simpelweg YSL. Vliegend onder eigen vleugels creëerde hij iconische ontwerpen zoals de jumpsuit, een collectie jurken gebaseerd op de schilderijen van Mondriaan, een smoking voor vrouwen én de safarijasjes voor mannen en vrouwen. Zijn muze werd de Franse actrice Catherine Deneuve voor wie hij privé ontwierp maar ook hele garderobes maakte voor haar vele films. Het maakte hem tot één van de meest vooraanstaande modeontwerpers van zijn tijd. YSL stierf in Parijs in 2008 aan een hersentumor. Hij werd gecremeerd en zijn as uitgestrooid in de Majorelle Tuin, zijn residentie annex tuin in Marrakesh waar hij dikwijls vertoefde voor inspiratie en rust.
Mijn jumpsuit hangt nog in de kast voor vanavond maar in een elegant kleedje dat hopelijk de goedkeuring van YSL zou wegdragen, mijmer ik over zijn mooie creaties terwijl ik deze voormiddag door de prachtige tuin struin, zonder meer één van de mooiste tuinen van Marrakesh. Het eerste wat opvalt is de gigantische collectie exotische planten  van over heel de wereld. De Majorelletuin werd vernoemd naar zijn eerste eigenaar, de Franse schilder Jacques Majorelle, die eerst een stuk grond (een oude boerderij) kocht om daarop een villa en studio te laten bouwen in Moorse stijl, en later nog grond bijkocht om de tuin aan te leggen met planten die hij tijdens zijn reizen over de hele wereld verzamelde. Het werd zijn mooiste schilderij waar hij maar liefst veertig jaar lang met liefde aan heeft gewerkt. Om het onderhoud te kunnen betalen stelde hij de tuin open voor het publiek. Na het overlijden van Majorelle in 1962, werd de tuin verwaarloosd tot YSL het domein kocht in 1980. En gelukkig voor ons werd de tuin met veel liefde in stand gehouden.


Een immense collectie palmbomen en cactussen vormen de ruggengraat van de tuin. Voeg daarbij een grote vijver met waterlelies en de tuin vormt een oase van rust in het zo drukke Marrakesh.
Doorheen de tuin valt ook meteen de kleur blauw op, het zogenaamde Majorelle blauw, een zeer intens blauw. Majorelle schilderde hiermee eerst de muren van zijn chalet binnen het domein en gebruikte het nadien ook als accentkleur in de tuin. Ook vandaag stralen muurtjes, vazen en kruiken en Marokkaanse betegeling in dit helder blauw.
In het naastgelegen museum staat de creativiteit van YSL in de kijker. In dit museum worden na een introductiefilmpje sommige van zijn ontwerpen getoond en van andere de tekeningen van de hand van de meester tentoongesteld. Overtuigd worden van zijn genialiteit, moet ik al lang niet meer. Yves Saint Laurent is zonder twijfel mijn favoriete ontwerper van ultra elegante kledij die elke vrouw zich bijzonder deed voelen, die van elke vrouw een ster (toch voor even) maakte. 


Reacties