Super Bowl



Zondag vindt in Miami, Florida de superbowl plaats, de hoogmis van het American football (of sport tout court in Amerika), zo een beetje te vergelijken met de Ronde van Vlaanderen in het wielrennen of Wimbledon in het tennis.
De San Francisco 49’ers nemen het op tegen de Kansas City Chiefs.

Voor vele Europeanen lijkt American football maar een dwaas spelletje. We vinden ook dat het weinig met 'voetbal' te maken heeft. Immers er wordt veel gelopen met de bal in de hand en de bal wordt ook meestal geworpen. Toch is het geen sport voor doetjes. Een aanvaller komt even onzacht met een verdediger in aanraking als dat hij tegen een muur zou lopen...

Ik heb jaren in Amerika gewoond, daarom hebben touchdown, conversion, 10 yards line, tight end, wide receiver, quarterback, interception, fumble and field kick geen grote geheimen voor mij.

American football wordt door zowel mannen als vrouwen geapprecieerd en wedstrijden worden door het hele gezin bijgewoond. Naar de wedstrijd gaan kijken, is een heuse daguitstap. De wedstrijden vinden in de namiddag plaats, maar toeschouwers komen reeds rond het middaguur aan. Op de parking aan het stadion worden picknickmanden uitgeladen en barbecues aangestoken, de zogenaamde tailgate party. De verbroedering begint lang voor de wedstrijd start. Het verschil met wedstrijden in de eerste klasse van het Belgische voetbal is soms hallucinant. In Amerika gaat het er dan veel gemoedelijker aan toe.

Zondag zullen de happy few zich in de zevende hemel wanen in het stadion. Miljoenen anderen zullen aan het TV-scherm gekluisterd zitten, met een immense voorraad aan bier, chips, nachos, ... Voor de vrouwen die niet geïnteresseerd zijn is er misschien toch een lichtpuntje,  Jennifer Lopez en Shakira treden namelijk op tijdens de pauze. Optreden tijdens de superbowl wordt als een grote eer beschouwd en legt de artiest geen windeieren.

Enkele weken geleden werden de Buckeyes, het college football team van Ohio State University, en mijn school destijds,  al nationaal kampioen van de universiteitsploegen.

Nu zondag, supporter ik uiteraard voor de 49’ers, mijn eerste liefde sinds ik in San Francisco woonde. Benieuwd of ze hun 6de overwinning in de Super Bowl kunnen behalen. Dan delen ze het record o.a. met de New England Patriots.

Voor de winnaar wacht eeuwige roem. Immers wanneer je de superbowl hebt gewonnen, blijf je als speler tot op het einde der dagen 'NFL champion'.


Go 49’ers !!!!




Reacties